Spotkania z żabusią Agusią

 

 

          Żywienie jest niezbędnym elementem życia. Od rodzaju pożywienia, od ilości i jakości spożywanych produktów zależy nasze zdrowie i samopoczu- cie. Mając wiedzę na temat zdrowego żywienia możemy w skuteczny sposób wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

W świetlicy szkolnej realizowany jest program „Chcesz żyć zdrowo-odżywiaj się prawidłowo. Rady i porady  żabusi Agusi”.  Jego głównym celem jest propagowanie zdrowego stylu odżywiania, wyrabianie odpowiedzialności za własne  zdrowie oraz kształtowanie czynnej postawy polegającej na zdolności samodzielnego dokonywania wyboru zachowań właściwych.

 

             Treści  zawarte  w  programie    zgodne z najnowszą wiedzą o żywieniu, a wszelkie materiały zostały opracowane w oparciu o literaturę fachową.

      

             Tematyka zajęć obejmuje odpowiedzi na następujące pytania:

Dlaczego musimy jeść i pić?

Co to znaczy „zdrowo się odżywiać”?

Co należy jeść w ciągu dnia?

Dlaczego trzeba jeść pierwsze i drugie śniadanie?

Gdzie „mieszkają” witaminy?

Jak zrobić pyszne i zdrowe sałatki?

Jakie produkty warto spożywać?

Jakie produkty spożywcze są niezdrowe?

 

               Tytułowa żabusia Agusia pełni tutaj niebagatelną rolę: przekazując rady w postaci rymowanek wprowadza element bajki i zabawy, co  w znacznym stopniu wpływa na zaangażowanie dzieci i umożliwia osiągnięcie założonego celu, czyli wykształcenie pozytywnych nawyków żywieniowych.

                    Mam nadzieję, że stosowane metody i formy pracy ułatwią zrozumienie i przyswojenie niełatwych zagadnień, a zdobyta wiedza i umiejętności zostaną wykorzystane w codziennym życiu.

 

            Dorota Kondziela

 (wychowawca świetlicy szkolnej)

 

 

                            Żywienie jest niezbędnym w  ostatnich  latach  bardzo  duży nacisk kładzie się na realizację w szkołach zagadnień związanych ze zdrowym żywieniem. W czasopismach nauczycielskich pojawiło się już wiele informacji na ten temat oraz wiele ciekawych propozycji metodycznych i scenariuszy zajęć. Czerpiąc z tych źródeł rozpoczęłam w świetlicy szkolnej realizację cyklu zajęć mających na celu wykształcenie pozytywnych nawyków żywieniowych oraz rozbudzenie świadomości, że sposób żywienia ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

                      Pracując z dziećmi w młodszym wieku szkolnym należy stosować takie metody i formy pracy, które  uwzględniając  potrzeby  rozwojowe  dziecka  umożliwiają zrozumienie oraz przyswojenie niełatwych zagadnień. Konieczność połączenia nauki  z  zabawą  stała się inspiracją do stworzenia postaci  żabusi Agusi. Jest to maskotka, która w formie  rymowanek przekazuje dzieciom  rady  dotyczące zasad zdrowego odżywiania się. Wprowadza w ten sposób element bajki  i  zabawy,  co   w  znacznym  stopniu  wpływa  na   zaangażowanie  dzieci

i umożliwia osiągnięcie założonego celu. Żabusia Agusia zapoznaje z nowym tematem, proponuje zadania i ćwiczenia do wykonania oraz na zakończenie  zadaje pytania związane z realizowaną na zajęciach tematyką.  Stosowane na zajęciach metody oparte są przede wszystkim na obserwacji, przeżyciach i na działaniu. Stąd ćwiczenia praktyczne, zabawy, pokaz oraz dużo pomocy dydaktycznych: plansze do demonstrowania, ilustracje, karty pracy,  plakaty, tabele, naturalne okazy w postaci warzyw i  owoców oraz różnorodne produkty spożywcze.

                          Poniżej  zaprezentowana  jest  tematyka  zajęć  w  formie pytań, na które dzieci poszukują odpowiedzi, związane z nimi rymowanki żabusi Agusi oraz przykładowe scenariusze zajęć:

 

 

TEMATYKA ZAJĘĆ:

 

  1. Dlaczego musimy jeść i pić?

               „ Gdy wiedzę masz,                                       

                  to sobie radę dasz”

 

  1. Co to znaczy „zdrowo się odżywiać”?
               „Humor,  siłę,  zdrowie masz,
            gdy się mądrze  odżywiasz.”

 

    3. Co należy jeść w ciągu dnia?

                „Jadłospis układać – trudna sprawa,

                  pomoże ci w tym  i tato i mama.”

  4. Dlaczego trzeba jeść pierwsze i drugie śniadanie?

             „Gdy pierwsze śniadanie w domu,

               a w szkole śniadanko drugie

          -nauka łatwa, zabawy długie.”

 

  5. Gdzie „mieszkają” witaminy?

         „Jabłka, śliwki i maliny,

            w nich mieszkają witaminy”.                                         

 

   6. Jak zrobić pyszne i zdrowe sałatki?

          „ Pomidor, papryka, cebula- pokrojona

             i już sałatka zrobiona.”                                      

 

   7. Jakie produkty warto spożywać?

             „Kefir, mleko, miód i jajka,

             zdrowe są. To nie bajka”.                                                                                                                                    

 

   8.  Jakie produkty spożywcze są niezdrowe?                                                                                  

            „Z zewnątrz - kolorowe i pachnące.

            W  środku - substancje szkodzące.”